tisdag 13 december 2011

Jul-macarons

Dom lär inte vinna några skönhetspris. Men good heavens vad goda dom är. Saffran och choklad e en klar vinnare.
RECEPT!
5 äggvitor (normalstora ägg)
0,5 dl strösocker
175g mandelmjöl
3dl florsocker
1dl florsocker med chokladsmak
1paket (0,5g) Saffran

1. Sätt ugnen på 150grader
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet och tillsätt strösockret lite i taget tills du får en härlig luftig marängsmet med lite glans på.
3. Lägg mandelmjöl, florsocker (bägge sorter) och saffran i en skål och sen tar du och häller ner lite i taget i marängsmeten genom att sikta det genom en vanlig sil. Vänd försiktigt i det med en slickepott så du inte sabbar luftigheten.
4. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper, storlek som femkronor.
5. Låt vila på plåten i 20-30 minuter så att ytan torkar till lite
6. Shusss in i ugnen, långt ner, grädda i 12 min. Dom skall bli sega inuti. Dom får INTE vara spröda och torra som maränger.
7. När du tar ut dom ur ugnen, ta då genast bort bakplåtspappret från plåten och ta sedan en vass kniv och skär bort macaronerna från bakplåtspappret innan dom stelnat, dom lossar lättare och spricker mindre när dom är varma.
8. medans dom svalnar så tar du och blandar iordning en fyllning.

Fyllning
100gram smör (låt det stå framme en stund så e det lättare att vispa)
1dl florsocker med chokladsmak
1tsk vaniljsocker
1 äggula

1. ner med allt i en bunke och vispa med elvispen
2. på dom svala macaronerna så brer man försiktigt med en kniv smörkrämen på ena sidan och lägger sedan ihop med en andra halva.
3. NJUUUUUUT!!!!!!

Dom är ruskigt goda och juliga. Förvara i kylskåp, men godas rumsvarma.

2 kommentarer:

  1. De var verkligen fantastiskt goda, Tack så mycket!!! Jag måste helt klart testa detta vid tillfälle, det lät inte så komplicerat trots allt.
    Vad söt du är som ändrat på stavningen:).
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack, det va kul att höra. Hihi, jag va ju nästan tvungen, men vem vet, flourkakor kanske skulle vara en hit hos tandläkaren om inte annat :-D
    Kram

    SvaraRadera