torsdag 23 augusti 2012

Ulf Brunnberg och feminism

Häktesmordet är feminismens fel  och
Man kan inte bli arg på Ulf Brunnberg

Och somliga män som inte har den blekaste vad dom talar om borde lära sig att vara tysta...
Sånt här kan reta gallfeber på mig. Jag är inte den som du kan kalla feminist. För feminst i dagens samhälle har blivit ett skällsord, ett ord som numera står för en ytterlighet som jag inte kan stå för. Däremot om du med feminsm skulle avse att män och kvinnor har lika rättigheter, skyldigheter och är jämnlika så står jag för det. Men jag anser inte längre att du kan sätta ordet feminism till detta. Men jämnställdhet i samhället står jag definitivt för.
Därtill anser jag att man skall ta vara på mäns och kvinnors förmågor. Inte bara på vad vi är lika bra på, utan även vad vi inte är lika bra på. För hur vi än vänder och vrider på frågan så föds män och kvinnor med olika genetiska gåvor. Vi har olika förutsättningar på att bli bra på olika saker. Det skall vi värna om och inte se som något fult.
Detta gör på inget sätt att det ena könet är mindre värt än det andra, bara att vi är olika.
Detta har nu Ulf Brunnberg regält fått om bakfoten och försäker hävda att kvinnor inte har i häktesvården att göra. Han verkar tro att det bara handlar om råstyrka och våld. Vad han inte inser är att människan är mer komplex än så.
Jag har själv arbetat i en utsatt miljö med hot och våld som vardagsmat. I en miljö där männens råstyrka kunde ses som en tillgång mot våldsbenägna och påverkade individer som därtill var mer eller mindre frihetsberövade. Men för oss med kunskap så kan jag berätta att kvinnans förmåga ofta kunde överträffa männens styrka.
En patient som kommer in påverkad av olika narkotiska preparat, handfängsslad och frihetsberövad av polisen, nu inlåst på en avdelning mot sin vilja och får tända av och blir än mer aggressiv när han berövas sitt rus.
Om man då sätter in den störste killen du har på avdelningen så har du visserligen ren råstyrka att sätta emot, det argumenterar jag inte emot. Men däremot är risken större att denne patient går igång på och blir än mer aggressiv och får ett utbrott då han provoceras av en annan mans styrka som håller honom fången. Mannen får därmed se till att vara skicklig och jobba hårdare för att inte provocera fram våld.
Om däremot en kvinna går in till denne aggresive man så kan hela situationen snabbt lägga sig platt. Hon har nämligen en annan fördel som mannen inte bär på. I hennes natur finns ingen utmaning, inget motstånd, inget provocerande, bara en kvinna som är där för att vårda. Denne man ser redan från början att han behöver inte sitta där och "blåsa" upp sig, visa sig stark, för han har inget fysiskt motstånd.
Istället har jag varit med om aggresiva högljudda, sparkande patienter som sätter sig och öppnar sig och berättar... berättar om sin ilska, frustration, ångest, rädsla... Hotet och våldet  bara rinner av dom när motståndet försvinner.
Så på den bästa av avdelningar, oavsett om det är in om vården eller kriminalvården så behövs en god sammansättning av såväl män som kvinnor. Vi måste våga kompletera varandra.
Sedan är det oerhört viktigt med goda rutiner och säkerheten. Det måste finnas bra överfallslarm, säkra rutiner och god personaltäthet.
Incidenter kommer att inträffa så länge rutiner och säkerheten fallerar. Men det kommer inte vara pga om det är en man eller en kvinna. En individ som vill skada en annan person kommer att göra det oavsett om han eller hon väger 60 eller 90kg, oavsett kön. Styrkan för att möta våld sitter inte i armarna, den sitter mellan axlarna i hur vi möter, hanterar och undviker våldet.

10 kommentarer:

  1. Så istället för att anställa en stor stark person för att leda puckon från cellen till rastgården, så får vi anställa 2 personer bara för att det ska vara kvinnor?
    Vem betalar?

    SvaraRadera
  2. Du ser det hela för snävt. Stora starka killar blir ofta en provokation för väldsbenägna individer. Om man ser till antalet incidenter så är det oftast män som utsätts för våld.
    Vid en idealisk arbetsplats så behövs både män och kvinnor. Hade vi bara enbart män vid dessa arbetsplaster finns risken att vissa individer skulle känna sig provocerade av det och vi skulle få mer våld och fler incidenter. Hade vi bara kvinnor så skulle det inte heller fungera. Däremot är det oerhört viktigt med en kombination av både män och kvinnor. Och framförallt utbildning, säkerhet och rutiner.

    SvaraRadera
  3. Men rent teoretiskt, i rätt kombination är det ju självklart att alla kan allt- att man kan kombinera och ta till vara på olika människors skills, att de är olika bra i olika situationer. Med relativitetsteorin kan man bevisa vad som helst=) och går man tillräckligt långt teoretiskt så är ju detta så ovanligt att det knappast hänt..

    Man kan ju curla eller försvåra, i detta fallet försvårades denna tjejs arbete så att hon dog.

    Jag är livrädd för att bli överkörd av tåget av anledningen att jag tycker det borde vara väldigt svårt. Tåget går på ett spår, du kan passera spåret och är då på spåret en kort stund, du är uppmärksam.

    "olyckor" kan hända. Du bryter båda fötterna på banan och slår sönder knäna så du kan inte masa eller krypa därifrån- du blir överkörd om tågförarna inte hinner bromsa. Du bländas av solen, är ouppmärksam, går i din egen värld/kör- du blir påkörd osv

    Kombon liten späd tjej, personlighetsstörd tidigare djävligt våldsbenägen manlig större starkare person som befinner sig på häktet just av de skälen-kryddad med sk "dåliga" rutiner? beroende på vem/vilka? Reinfeldt? feminism? naivitet? dålig arbetsledning? osv.

    Kombon av olika parametrar uppfylldes och gjorde detta till en ovanlig "arbetsplatsolycka". Ansvaret ligger hos arbetsledning.

    Man ger inte ett sådant arbetsuppdrag åt en liten späd ensam tjej med en sådan kund. Det är så snävt man måste se det i varje enskild situation =riskbedömning.

    SvaraRadera
  4. Jag skulle vilja säga man ger inte detta uppdrag till fel person utan rätt kunskap. Storlek och kön är inte det jag anser vara avhängigt för tryggheten. Jag har själv arbetat inom en tungt belastad vård och kriminalvård som kvinna. Och med rätt rutiner och kunskap så är det inte vad man väger som avgör om man är trygg och kan utföra sitt arbete tryggt.
    Det är kunskap och rutiner.
    Vill en "galning" skada en vakt kommer detta att ske oavsett vad personen heter eller väger. Det är då man måste se till att ha sin kunskap, hur står jag i förhållande till personen? accepterar jag att utföra detta själv? vilken utväg ur situationen har jag? vart finns min trygghet? mitt larm? mitt försvar?
    Även en man kunde lika gärna ha blivit ihjälslagen. Nu var det en kvinna och hon var säkert rent fysiskt lättare för föröveren att utmanövrera. Men med rätt kunskap, rutiner och förutsättningar så skulle hon inte ha behövt hamnat i den situationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar inom vård/omsorg sedan 30 år medelst hyggligt utåtagerande hotfulla situationer utan att få spö och har åxå förstått att det handlar om "rätt utbildning" vilket bl.a innefattar kunskaper om attityd,kroppsspråk,kroppsställningar i förhållande "till"- skapa och/eller dämpa "energi" osv.

      Det du säger är att tjejen förmodligen agerade helt fel både gällande eget ansvar ang riskbedömning- hon skulle ha "sett till" att ha kunskap innefattande ev utväg, larm,försvar, inte gått med på att jobba ensam in the first place..OCH det är väl själva begreppet för fungerande rutiner eller hur?

      Rutiner som skall finnas på arbetsplatsen. Arbetsledning har huvudansvaret.

      "rätt kunskap" i form av att en man åxå "kan" bli ihjälslagen eller skadad om en fånge "verkligen vill" är ju fin att sitta på teoretiskt. Det är i praktiken saker prövas.

      SJÄLVKLART kan en man åxå bli ihjälslagen, men förutsättningarna - parametrarna var med råge uppfyllda för just DENNA tragiska utgång och där är TVÅ av faktorerna ensam, späd tjej och saken har hänt så det är ingen teoretisk diskussion utan fakta.



      Radera
    2. Hon blev satt i ien situation som jag inte önskar någon. Hon gjorde säkert sitt bästa. Men i min mening var dom regält underbemannade och situationen var inte säker att utföra som ensam. Oavsett om vakten var man eller kvinna.
      Arbetsledningen har definitivt huvudansvaret, där säger jag inte emot dig. Det var mycket som saknades i denna situation som fick så tragisk utgång.
      Visst är det sant att det är i praktiken saker prövas, där säger jag inte emot dig. Men jag vill mena att ihjälslagen kunde även en man ha blivit i denna situation. Att vara man är ingen garant mot att inte bli ihjälslagen. Man har visserligen(oftast) mer råstyrka att sätta emot. Men ren styrka är inte allt. Kunskap, riskbedömning, rutiner etc väger enligt mig tyngre.

      Radera
  5. Om det tex börjar brinna i din lgh/hus och du hittas avsvimmad inomhus så hoppas jag det är en lång och stark man från brandkåren som hittar dig och inte en tunn kvinna på 1.60. För då är du död inom kort. Det har inget med feminism eller ej att göra utan är verkligheten. Den verklighet som skall få dig utburen till friska luften. Liksom att en person på 1.60, smal och tunn, man som kvinna, inte passar in på fängelser och häkten. Då är du naiv.

    SvaraRadera
  6. Om det börjar brinna så hoppas jag att det är någon som kommer som är kompetent till sitt jobb och kan göra det. Sedan om det är en man eller kvinna är för mig ovesäntligt.
    Samma sak i vården, häkten, polisen eller vilket yrke du än nämner. Jag hoppas att det är en kompetent person som kan sitt yrke. Yrkeskunskap är inte förutbestämt av könet.

    SvaraRadera
  7. Sötaste grannen, om det började brinna skulle jag och mina 160 cm släpa ut dig ur huset :-) .
    Kram

    SvaraRadera
  8. Underbaraste Ulrika. Dig kan man lita på. Kramar

    SvaraRadera