tisdag 14 april 2015

Jämförelse hundförsäkringar

Ni som inte står i begrepp att skaffa en hundförsäkring kan sluta läsa redan nu. För här blir det bara en ren tråkig stolpig jämförelse för att hjälpa andra leta fram den bästa försäkringen åt sina små.
Att billigast inte alltid är bäst förstår nog dom flesta.
Men hur extremt mycket det skiljer åt mellan hundförsäkringar hade jag inte den blekaste om förens jag idag satte mig och verkligen satte mig in i dessa.
Jag har idag suttit och jämfört följande bolag:
Moderna försäkringar
Agria (Länsförsäkringar)
If
Folksam
Dina
Sveland (Trygghansa)

Priserna har varierat kraftigt 135-652kr/månaden och vilkoren än mera. Man kan komma ner ännu mer i pris, men då har det varit sökningar jag ej kännt varit relevanta utifrån vad vi själva kan tänka oss.
I grund och botten har vissa saker varit genomgående. Veterinärkostnader som täcks kan ofta väljas på två nivåer. 20/25000 eller 40/50000.
Jag har genomgående tittat på den högre ersättningsnivån om 40-50 000.
Även högre summor om 75/100 000 finns, men det ser jag som över den genomsnittlige hundägaren.

Många saker avgör priset. ras, kön, kastrerad, ålder.
En del bolag har ett klara paket där allt ingår, andra säljer flera småförsäkringar så att man får lägga till livförsäkring och försäkring som skall täcka mediciner och rehabilitering. Kolla därför igenom noga vad som ingår och om just din hundras har undantag i själva försäkringens avtal. Flera gånger anges även att hunden skall försäkras före 4 månaders ålder och vara försäkrad utan uppehåll för att några av undantagen skall gälla, detta gäller tex vissa ledrelaterade tillstånd. Så kolla avtalet.

Total förvirring råder.
Jag väljer att utgå från vad vi vill ha och vad vi då får välja / välja bort.
Vi har en veterinärbesiktad frisk liten pudelherre som är registrerad som mellanpudel. Han är registrerad, chippad, doldafel försäkrad av uppfödaren och har en trevlig stamtavla.

Vi vill ha en omfattande försäkring där vi känner att hans eventuella vetrinärkostnader blir täckta, hela hans liv. Och vi ser även att det skall innefatta eventuell efterbehandling så som mediciner och rehabilitering. Och även till viss del en livförsäkring.

Folksam, Dina och Svelands (Trygghansa) försäkringar minskar i värde det år hunden blir 7/8år. För varje år så sänker dom högsta möjliga ersättning med 5000kr/ år ner till 10/15000kr.
Då vi har en pudel, och dessa ofta blir över 15 år så känns dom alternativen inte intressanta, då vi vill ha vår hund fullt försäkrad hela hans liv, som vi hoppas blir långt.

Kvar finns då Moderna försäkringar, Agria och If som alla tre försäkrar hundens vetrinärkostnader till fullpris hela hundens liv.
Alla tre med vald livförsäkring om 10 000, och viss täckning för rehabilitering och mediciner fördelar sig då enligt följande.

Moderna försäkringar: Självrisk 1900kr + 25%
År 1. 214kr/mån
Är 2 och därefter. 267kr/mån

Agria: Stort val av självrisk, från 1100kr +15%  till 5000kr +25%
År 1. 403kr/mån - 135kr/mån
Är 2 och därefter. 652kr/mån - 219kr/mån

If: Enda bolaget med enbart fast självrisk som val. Samma pris alla år.
Självrisk 2500kr: 334kr/mån
Självrisk 4500kr: 261kr/mån
Självrisk 2500kr+20%: 236kr/mån
Självrisk 4500kr+20%: 209kr/mån

Som ni ser, för en täckande försäkring är prisspannet stort och man får ta hänsyn till mycket. Har man en ras som blir 8-9-10år kan man mycket väl titta på dom andra bolagen där billigare priser fanns och som ändå täckter mycket. Men har man en hund som blir lite äldre så vill man troligen ha en försäkring som räcker ett par år till och får titta på det.
Och vad har man för förutsättningar sedan, vill man ha en liten självrisk och högre månadskostnad eller tvärtom.
Många val, inte blir det lätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar