torsdag 3 september 2015

Död till frukost

Jag ligger och snoozar i sängen. En sån där härlig snooz där 4åringen kommit uppknatandes under natten och nu kryper tätt intill. Vi är båda två någostans mellan drömland och vakenhet. Han kör in handen i min och nyper lite försiktigt i min arm, vänder sig om och slår bägge armarna så mjukt han kan runt mitt huvud bara för att se om jag är vaken.
Han tankar ur så mycket trygghet han bara kan innan dagen skall börja.
När dagen fått gry och alla kommit upp till frukost slår jag på datorn och tar en titt på facebookflödet.
Jag möts av en fruktansvärd bild.
En 3årig pojke ligger död i vattenbrynet. Han fick aldrig ens chansen... Hans liv slutade i flykt över havets kalla vågor.
Det drar ihop sig i min mage, en kall kår längs ryggraden. Vad är det för grotesk värld vi lever i där död till frukost numera tycks ingå i basutbudet.
Jag blir illamående, arg och ledsen på en och samma gång.
Det ska inte vara normalt att se en död 3åring ligga på en strand .Det ska FAN!!! inte vara normalt att små barn skall fly över kalla hav och föräldrar skall mista sina barn på dessa fruktansvärda sett.
Det ska inte vara normalt att en hel värld ser en död treåring till frukost, blinkar till, byter sida och tuggar vidare på sin macka.
Nästa artikel är inte bättre den.
Island tänker dom närmsta 2 åren bara ta emot totalt 50 flyktingar... 50!!??!
Sverige har enligt samma artikel hitills tagit emot 20 gånger så många och Storbrittanien har tagit emot färre. Det landet och Färre än 50??? Skäms dom inte? Nä dom står vid sin tunnel och tillsätter vakter!
Här om någonstans borde EU göra en insatts. För stunden, kan vi glömma beslut om snusets vara eller inte vara och huruvida det får säljas krokiga gurkor.
Kan EU istället gå in och peka med HELA handen och kräva att SAMTLIGA medlemsländer tar emot flyktingar. Låt säga en viss procent i förhållande till landets omfattning.
EU skall enligt en snabb googling rymma ca 508 miljoner invånare.
Hur många är på akut flykt från krig?
En snabb googling finner en artikel från DN i vintras som anger att 50 miljoner världen över flyr från krig varav 3,2 är från Syrien. (notera att detta är googlade siffror från dagstidningar och ingen fastlagd sanning).
Vår jord rymmer ungefär 7,1 Miljarder invånare.
Miljard är så ofantligt begrepp, så jag förtydligar. En miljard är 1000 miljoner.
det innebär att 7,05 Miljarder av världens invånare INTE är på flykt från krig.
Det känns som om ganska många borde kunna hjälpa till med dom stackare som är på flykt.
Var 142a människa i världen flyr från krig. Skulle världen gå samman och vara villig att ta emot en individ per 142 invånare skulle världens alla flyktingar ha en trygghet.
Nu är självklart förutsättningarna världen över extremt olika, fattigdom härjar på många platser världen över.
Siffrorna är extremt förenklade. Men det ger ändå en bild över hur eländigt mycket vansinne det finns i världen. Vilken oändligt tur vi har här i västvärlden och den turen borde vi dela med oss av och hjälpa dom som inte haft samma tur i livets lotteri.
Dags att damma av den gamla frasen... Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Vad bidrar just du med? Stort som litet, men tusan gör något, för döda barn till frukost får inte fortsätta existera som ett alternativ.
Det kan kännas futtigt att sitta här i Sverige och inte veta VAD man ska göra. Några enkla vägar ut länkar jag ner till nedan.
Det finns många. Poängen är inte exakt att hitta det bästa alternativet, poängen är att göra något överhuvudtaget. Drar vi alla ett litet strå till stacken så tar vi i allafall steg framåt.

UNICEF
RÄDDA BARNEN
LÄKARE UTAN GRÄNSERInga kommentarer:

Skicka en kommentar