onsdag 6 juni 2012

1523 Gustav Vasa

Vet ni varför vi firar sveriges nationaldag den 6e Juni?
.....
Nu skall jag utbilda er. Den 6e Juni 1523 så tog kalmarunionens slut genom att vi valde Gustav Vasa till Sveriges Kung och vi blev återigen en nation.

Hur har ni firat dagen?
Här åktes först till IKEA... ett mindre genomtänkt beslut då det visade sig att ungefär alla andra som bodde i stockholm hade samma idé. Men med rätt sällskap och en snabbkassa senare så överlevde vi även det med humöret i behåll.

Vad som däremot var en snabb humördödare var Rålis... URK.... Sverige kan verkligen INTE fira nationaldag på något sätt. Inte en sång, inte en flagga inte en blågul tårta eller bakelse så långt ögat kan nå.
Vad parken däremot var knökafull med var..... FOLK.... folk och avklätt folk som låg o blottade fläsket till allmän stekning.
Sedan va det en sådär femtioelva små vita tält.... Svenska kyrkan som predikade och gjorde reklam för sig... Friskis och svettis som delade ut reklamblad.... Något spa som delade ut reklam... Något dans som delade ut reklam.... Ett tavlegalleri som delade ut reklam... börjar ni se det genomgående temat här???? Reklamblad reklamblad, reklam reklam reklam..... Inte en aktivitet så långt ögat kan nå för barn... Jo oki, en hoppborg, men den kön kan ni gissa själva hur lång den va. Och en scen med några fiolplågande små barn. Tydligen va det en del andra indre uppträdanden också, men ärligt, nä det lockade inte alls. Folkmassan va bara plågsamt stor, svettig och jobbig. En rad med små provocoriska korvmojjer fannsgivetvis också. Nu va vi välpåfyllda med mat och fika sedan IKEA. Men det är ändå bara äckligt provocerande med korv med bröd för 30 spänn eller en liten microhamburgare stekt i solen för 85 spänn.
Firande,,,, nä plågande va ett bättre ord. Jag blev bara mer och mer irriterad över frånvaron av firande som ersatts med ett jäkla reklamutdelande till höger och vänster. Hade jag velat ha reklam  kunde jag lika gärna tagit bort nej tack till reklam skylten på brevlådan.
Så jag och dottern flydde fältet illa kvickt. Dottern fick välja vart vi skulle och försökte först med Gröna Lund, men det tyckte inte jag, då tyckte hon det kunde va lika kul med Citygross.... Mamma gillade snabbt det förslaget och vi styrde kosan mot Bromma. För en tur på ett lungt och svalt Citygross. Ahhh det ljuva utrymmet, möjligheten att andas utan att få ett reklamblad nerkört i halsen eller fläsk uppfläkt i ögonen.
Nästa år kommer jag definitivt INTE åka inåt stan till. det är inte värt det någonstan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar