lördag 31 maj 2014

Henna review

Nu har jag testat tre varianter av henna med varierande upplevelse.
För er som överväger Henna, go for it!
Henna sliter inte på håret utan blir mer som en inpackning. Kan dock ge en något uttorkande effekt om man låter det sitta länge. Men det motverkas lätt genom en tillsatts av olja i blandningen, tex argan, oliv eller kokos.
Äkta henna är röd och kan inte bli något annat än just röd. Olika färger beror på tillblandningar av tex Indigo, Kaffe, Rosmarin, kamomill etc...
För ett par år sedan kom varningar om om allergiska reaktioner av Henna. Dessa beror då på att man använt en oren Henna med tillblandningar av kemikalier eller metaller. Att få en allergisk reaktion av en ren Henna är ovanligt. Men självklart bör man ändå alltid göra ett hudtest innan man prövar första gången.
Henna skall för dess potentiella risker för reaktion med metaller och kemikalier inte heller  användas på ett redan kemiskt färgat hår. Undvik för säkerthets skull även att blanda i metallbunke.
Henna verkar på ett lite annat sätt än hårfärg. En hårfärg kan man säga tränger in i själva hårstrået och färgar medans Henna istället lägger sig som ett tunnt lager utanpå hårstrået. Därför kommer resultatet bli olika beroende på vad du själv har för hårfärg i grunden. Ett ljusare hår kan bli mer orange och klar rött medans ett mörkt hår mer får en glans och en djupare mörkare röd ton.
Jag har prövat Lush Cacao rouge,  Herbique kopparröd som finns på bland annat vitaminhuset eller Life och Topop som köptes i den lilla härliga afrikanska butiken som ligger i hötorgets tunnebanestation.

Samtliga tre skall blandas med varmt vatten, och röras ut till en lerlik blandning. Lush innehåller redan kakaosmör, men i dom andra två tillsatte jag själv detta.
För att få det att fästa bättre kan man med fördel tillsätta citronsaft.
På förpackningarna anges ofta att 1-2 timmar är normal verkningstid, men faktum är att Henna kan sitta bra mycket längre än så. En del har över natten, andra anger att färgen ökar i intensitet i 4h och därefter ger den bara mer glans. Jag lät det verka i drygt 4h med samtliga.
Lush Henna 159kr 
Herbique Henna 48-69kr

Top Op Henna 35kr

Priset 
Vinnare: Topop på 35kr 
2a: Herbique som finns för 69kr hos Life och 48kr på Vitaminvaruhuset
3a: Lush 159kr

Är det ren henna?
Svårbedömt utan labb, men... 
Två av produkterna är uppenbart INTE rena.
Vinnare: Topop, inget som tyder på att det är något annat än ren Henna
2a: Lush kommer i färgblandningarna röd, kastanj, brun och svart anger själva att det är en blandning.
3a: Herbique kommer i röd, kastanj, svart och ofärgad Henna. Således helt omöjlig att det INTE är en blandning. Den har Inte klassiskt gröna färgen och hödoften, luktar istället kryddigt och svagt om Gurkmeja. Fult att mörka innehållet.

Lätt att aplicera?
Vinnare: Topop, Silkeslent lättlöst pulver ger slät lättaplicerad blandning utan kladd och smul. 
2a: Herbique. Mellangrovt pulver, löser sig lätt, men smular och ger en del städjobb.
3a: Lush. Grovt hackat i hård kaka. Svårlöst, svårt att applicera, smular och kladdar mest.

Hur blir färgen?
Jag upplever färgresultatet som likvärdigt.

Hur väl sitter färgen?
Vinnare: Topop. Gjorde färgprov på huden. 2 veckor senare sitter den trots tappra försök kvar.
Ytterst lite färg rinner ut vid första hårtvätten efter färgning.
2a och 3a: Lush och Herbique likvärdiga. Färgen skvalar ur vid hårtvätt 1-2-3-4-5....Inget fastnade eller gav oönskade fläckar på huden. 

I min mening är TOPOP en solklar vinnare och den jag tänker fortsätta använda. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar