onsdag 19 februari 2014

Färre skador vid hemförlossningar.

(Länk) Färre skador vid hemförlossningar

Intressant läsning.
Särskilt när man tittar på dagens förlossningsvård. Idag har vi inte möjligheten på förlossningen att bistå EN kvinna och vara totalt närvarande i den utsträckning som paret kanske önskar. Vad en barnmorska förväntas klara av tänjs på var dag. Toabesök och raster skrevs om redan för ett år sedan att det i princip va obefintligt. Vad finns då kvar att dra in på? Hur mycket fortare kan en Barnmorska springa? Hur många fler händer kan hon låta växa ut? Hur skall vi klona oss själva?
Det finns få människor som har en sådan enorm kapacitet att vara kamelonter som Barnmorskor. Vi går med andan i halsen från en kvinna i smärta, med ångesten över axeln över att behöva lämna henne till att ta emot nästa kvinna i värkar med ett lugnt leende på läpparna utan att med ens en krusning i ögats spegel avslöja att vi medans vi förhör oss om hur det står till med denna kvinna och barn och undersöker henne så tänker vi samtidigt på CTG kurvan och kvinnan som kanske väntar på sin epiduralbedövning i rummet bredvid.
Vi springer emellan och ber till högre makter att ingen patient skall fara illa. Att vi skall kunna springa bara lite snabbare och få oss själva att räcka till lite mer. Vi arbetar som ett team och passar varandras patienter för att behålla medicinska säkerheten, men vad orsakar vi då i stress genom att låta kvinnan utsättas för oanmälda personalbyten. Man vet redan idag genom forskning att kvinnor som utsätts för stress störs i sitt födsloarbete, Värkar kan avta. Det är ganska vanligt att värkarbetet störs bara genom transporten till sjukhus. Hur många kvinnor har inte kännt regelbundna värkar hemma, ringt och velat komma in. Bara för att märka att väl på plats på sjukhus så har värkarna avtagit.
Detta är inget nytt, man vet att det är så. Faktum är att när det gäller djur finns det tom lagstadgat att man inte får flytta på djuret. Vi har alltså mer humana lagar för djur än för människor när det gäller att föda. Det finns alternativ. En del betalar för att få med en egen Barnmorska hela vägenTänk om alla kunde få den möjligheten. Någon som har tid för bara dig som föder. 
Det är så ALLA kvinnor borde få rätten att föda. 
Ett annat alternativ är ju som ovan nämnt Hemförlossning. Då har du två Barnmorskor som kan ha fullt fokus på mor och barn. Och för en frisk förstföderska är det minst lika säkert. Jag skrev själv min Magisteruppsatts tillsammans med två fantastiska kollegor om hemförlossningar i Norden och utfallet av dessa. Detta är en omfattande studie som pågått i många år. Jag kände själv efter vårt arbete med den att Hemförlossningar är något jag kan stå bakom som ett väldigt positivt alternativ för omföderskor och längtar tills den dagen jag står där på en hemfödsel. 
Tills den dagen kommer samlar jag mer och mer erfarenhet och kunskap. Idag arbetar jag som Barnmorska på en arbetsplats där jag får ha kvar min inställning att jag bistår en kvinna som föder barn och inte förlöser någon. För hur man än vänder på denna stora enorma kaka så är det en sak som består.
Naturen är klok. Oerhört klok. Kvinnan har en medfödd inneboende kraft som funnits där sedan tidernas begynnelse. Hon KAN FÖDA barn. Det skall vi ha respekt för och värna om. Det är hög tid att vi slutar rationalisera och istället börjar LYSSNA till vad naturen skapade och avsåg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar