lördag 8 mars 2014

Vad är kvinnovåld?

I dagens Aftonbladet finns en artikel om att Folkpartiet önskar hårdare tag mot kvinnovåld. I artikeln framförs förslag som presenterats om tex fotboja
Men det får mig att fundera ett varv till. VAD är egentligen kvinnovåld?
För mig som barnmorska är det ett övergrepp och våld mot kvinnor när en kvinna inte får möjlighet att föda under trygga och säkra förhållanden.
Eller vad säger ni?
Är det inte kvinnovåld om en kvinna:
-tvingas till mer rädsla  pga en barnmorska som inte har tid nog?
-upplever mer smärta pga en barnmorska som inte har tid nog?
-utsätts för mer medicinska interventioner pga en barnmorska som inte har tid?
-riskerar större skador i underlivet pga en barnmorska som inte har tid?
-utsätts för onödiga risker pga en barnmorska som inte har tid?

 Och är det inte vansinnigt människovåld att det sköraste vi har i samhället. Ett nyfött barn inte heller prioriteras högre?

Visst finns det oändligt många fachinerande inspirerande kompetenta barnmorskor som springer lite fortare, som skippar raster och toabesök och gör vad som står i deras makt för att se till att ingen kommer till skada. Det finns chefer som gör vad som står i deras makt. Men vi kommer inte nå hela vägen fram förens inställningen till kvinnors hälsa och säkerhet vid födsel förändras i samhället på politisk nivå. För varför skall vi i vårt dagens välfärdssamhälle som Sverige ändå är spela rysk roulette med kvinnors hälsa, liv, välbefinnande, smärta, upplevelse, underliv, sexliv, mentala hälsa. Och varför lägger vi inte högsta prioritet på att välkomna våra nya medborgare i samhället under säkrast möjliga former med en närvarande barnmorska.
Vi vet redan idag att det absolut bästa reskapet för att motverka rädsla, smärta, onödiga medicinska interventioner, skador i kvinnors underliv, och onödiga risker för mor och barn är en närvarande barnmorska.

EN Barnmorska till varje födande kvinna!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar