lördag 25 april 2015

Populärast vinner...

Vad är viktigast, att vara duktig eller populär?
Man kan ju rent logiskt tycka att kompetens, duglighet, skicklighet borde vara premierat framför att vara populär. Men i landet lagom även kallat Sverige så är det plågsamt tydligt att det är just det populära som vi låter vinna.
I dag extra aktuellt efter Stenmarks seger över Sernholts. Ingen kan väl förneka vem som va den bästa dansaren, men vad som vann var populariet. 
Om man sedan tittar på det i perspektivet att samma personer som röstade efter popularitet och inte duglighet även röstar i större val så kan man förstå rätt mycket i den politiska världen.
Resten av världen stod och gapade och undrade om vi var helt galna när vi valde en ny regering. Sverige som gått ledande ur den ekonomiska krisen  när andra länder gått på knäna byter styre.... skaka på huvudet, varför.... ??? 
När nu det nya styret bryter sina löften (som partier ofta gör), så tappar dom snabbt i popularitet.
Och varför får ett parti som SD så många anhängare? Är dom dugliga? Eller är dom bara populära?
Hur mycket av partiernas agenda handlar om deras partipolitik och hur mycket handlar om att vara populär?
Kolla på partiledarna, dom väljs taktiskt och stylas naturligtvis för att bli populära. Ofta handlar det mycket om deras privata förehavanden och smuttskastning handlar om att förstöra bilden av deras popularitet, sällan pratas det om den politik dom faktiskt för och står för.
Dom tuffaste frågorna vågar nästan inget parti peta i, då blir dom inpopulära. Det är en av anledningarna till att SD får så mycket onödigt utrymme. Dom må inte föra mycket till vettig politik, men dom ges utrymme att bli populära. Det tycks inte ens spela någon roll hur mycket skandaler som rymms inom partiet, deras anhängare röstar ju ändå inte efter deras duglighet.
Gå vidare och titta på duglighet, kompetens och vikten av utveckling... Som arbetade inom vården är vårdpersonalens löner inte långt bort för mig. 
Man premierar inte att behålla kompetent erfaren personal, istället hyr man in det billigaste enklaste man kan hitta.
Baltikum och polen står nu på arbetsgivarnas menyer. Eller att flytta personal till andra platser. Eller vad sägs om uttalandet från en förlossning om att det skulle inte vara någon brist på Barnmorskor eftersom dom skulle flytta barnmorskor som i vanliga fall inte jobbade på förlossningen dit.... Men what the f**k. Tror dom på allvar att det är samma sak att övervaka en födsel som att sätta en spiral eller ge rådgivning om klamydia? Kanske vi när vi ändå är i farten kan låta sekreterarna och tjejjen ner i pressbyrån komma in och jobba på akuten eller operation eftersom det tydligen räcker med att man befinner sig inom sjukhuset som kompetens.
Nu raljerar jag, men tro mig, det retar gallfeber på mig att säkerheten så lätt kastas ut genom fönstret bara man kan spara en slant.
Sluta söka popularitet och en billig slant, börja prioritera kompetens!
Överallt i vårt samhälle ser man spåren av valen vi gör.
Kolla vidare på tidningarnas upplägg, vill dom vara kompetenta och skriva bra artiklar eller är dom fulla av sensationsjournalistik som gör dom populära?
I går läste jag en artikel som fick det att vända sig i magen på mig och besluta mig för att aldrig mer öppna Aftonhoran.
En olycka som inträffade mellan 18-19 tiden, kl 18.59 kom artikeln upp, då stod det att helikoptern snart skulle anlända och att en person avlidit. 
Men vad är det för fel på folk?????? Någon har dött, någon är i detta fall en person som säkert har anhöriga som ännu inte vet något alls. Skall dom behöva läsa och få detta upptryckt i ansiktet av media??
Jag blir illamående av hur detta land i popularitetstävlingens synisms kölvatten urholkas och blir till ett smuttsigt kadaver av jakten på en billig peng och att vara populär.
Man kan vända och vrida på detta i landets lagoms utvecklings-soppa. Redan i grundskolan är mönstret tydligt, det är inte dom dugliga utan dom populära som styr. 
Nu må en tävling som Lets Dance vara en trival sak, själv missade jag den och är lika glad för det. 
Men i grund och botten är den ett symtom på landet lagoms inställning till vad som är viktigt i vårt land.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar