fredag 20 juli 2012

Jag har inte semester....

I dagens Aftonbladet kan man läsa artikeln "Alla andra är på semester".

Kort fattat går den ut på att beskriva dagens fattiga barn i sverige och att det är synd om barn som inte får åka utomlands på semestern.
Ja lite mer ryms i den, men vi har alla sett dessa artiklar tidigare där barn beskrivs som fattiga då dom inte kan få samma semestrar som sina kompisar. Där tidningen har vaskat fram någon mamma eller pappa som har det knapert och klämmer ur dom några rader som tex

"Alla hans kompisar är på semester, så han är deppig"
"Att när skolan börjar inte ha några sommarlovshistorier att berätta för klasskompisarna"
"inte finns pengar till grillmiddagar, glass eller Liseberg"
"Jag kan inte ta honom någonstans"
" När sommarlovet började i juni åkte många till landet, på kollo
eller utomlands. Men många barn har också fått stanna hemma"

Att det finns fattiga familjer och barn i dagens Sverige betvivlar jag inte. Men vad jag vänder mig emot är att media idag vrider frågan så att det ses som en rättighet att åka utomlands på semestern.
Att det inte skulle vara semester om man är hemma.

Jag har själv växt upp och spenderat sommrarna på hemmaplan. Under min uppväxt var vi iväg utomlands under en sommar hela familjen. Då åkte vi till Danmark. Alla andra sommrar spenderades i Sverige. Vi fiskade, badade, lekte och hade jättekul.
Visst vi var iväg några gånger inom sveriges gränser och hälsade på släkt, men inga extravaganta historier. Har jag för den sakens skull haft en fattig uppväxt. Absolut INTE. tvärtom, helt ljuvligt.
Idag är jag själv vuxen och har 3 barn. Har flyttat åter till min uppväxtort och numera så spenderar jag med glädje sommrarna hemma.
Inte pga ekonomi, utan pga vilja. Vi trivs hemma i lugnet och ron, bada, fiska, slappa, plocka bär och svamp, leka, spela spel, pyssla, baka, grilla. Det finns så mycket trevligt man kan göra.
I år är faktiskt första året då vi har åkt iväg på sommaren. Vi åkte iväg en natt till Göteborg för att gå på Liseberg. Första gången i mitt liv jag är där.

Vi har råd, men vi gör valet att njuta på hemmaplan.
Sedan finns det dom som inte har valet. Men att inte åka utomlands, att inte åka till Liseberg eller köpa glass varje dag, det är inte ett kriterium för att vara fattig eller för att ha en tråkig sommar.
Fattigdom finns, men det handlar inte om semester.

Aftonbladet med flera får gärna ta upp dagens fattigdom för vuxna såväl som barn, men det känns lite uttjatat att det varje sommar skall handla om frånvaron av semesterresor.
4 kommentarer:

 1. Ja tyvärr har det gått så långt att man måste ha varit utomlands i några veckor för att det skall räknas som semester.
  DEt är enligt mig bättre för många barn att helt enkelt få vara hemma i lugn och ro. De flesta barn väcks ju tidigt varje morgon för att hinna till dagis och de barnen behöver ta det lite lugnt och slippa stressa iväg på olika resor under sommare.

  SvaraRadera
 2. Det är hemskt att vi i vårt land har sjunkit så lågt att ytlighet så som resor skall värderas så högt.
  Visst har resor sin glädje och lärdommar att tillföra. Men det är inte ett måste, utan en lyx.
  I min mening finns det andra saker i livet som är bra mycket viktigare, så som familj, närhet, natur mm.
  Som exempel. Häromdagen fick min mellanson ro. Han satt där i båten och rodde och hade verkligen roligt. Och senare på kvällen fick vi se bävern simmandes. DET va en häftig upplevelse att få bjuda min son på.

  SvaraRadera
 3. Jag reagerade PRECIS likadant när jag läste denna artikel. Förbannad över liknelsen, att för att ett barns sommar ska vara bra, och att man inte ska leva i misär och fattigdom, så måste man ha varit på kollo, utomlands eller fått åka till typ Liseberg, för att "alla andra barn" fick göra det.
  Jag åkte då ALDRIG utomlandd på somrarna, och jag har aldrig varit på kollo. Men jag såg mig aldrig som fattig för det, eller att jag hade en dålig sommar.

  Det var en väldigt dålig liknelse, och den liknelsen visar verkligen vad som är fel i kapitalismens sverige.

  SvaraRadera
 4. Du har så rätt Julia. Och det lite roliga är att dom flesta man talar med är av samma åsikt. Men sedan verkar media försöka prångla ut en annan bild.
  Allt för att sälja lösnummer är en tanke som ligger nära till hands.

  SvaraRadera