onsdag 24 september 2014

Ekologisk tvätt

Det är inte bara håret som förtjänar en bättre tvätt.
I vårt hem använder vi inte tvättmedel. I allafall inte det klassiska vita pulvret man köper på lokala random matbutik. Vi tar det mycket enklare, billigare och giftfriare.
Galltvål! (sidentvål för känslig tvätt) och ibland även tvättnötter.

Snabbfrågor på det:
1. Blir det rent! Rennare :)
2. Luktar det äckligt? Nej.
3. Är det svårt? Nej tvärtom, enklare
4. Är det dyrt? Nej tvärtom billigare 49kr på clas olsson
5. Vart hittar jag galltvål? Lokala ica eller clas olsson

Det är egentligen busenkelt. Galltvål har framförallt använts för att ta bort desvåra fläckarna, ni vet banan på barntröjor, gräsfläckar, fettfläckar. Gnugga lite in i tvättmaskin och sedan magiskt rent. Ungefär samma effekt som det "rosa" magiska tvättpulvret.
Skillnaden är att detta är ekologiskt, billigare och lika bra.
Men man behöver inte använda galltvålen enbart som ett fläckborttagningsmedel, man kan även använda den att tvätta med. Man tar helt sonika sin galltvål (eller en bit av den), lägger i en tvättpåse och lägger i tvättmedelsfacket. Voila-Klart för de närmsta månaderna framöver. Räcker en evighet och tvättar rent.
Själv kombinerar jag ibland med även tvättnötter. i med några tvättnötter i en tvättpåse och in i själva maskinen. Fördelen med tvättnötter är att du kan slänga ut sköljmedlet då tvättnötterna naturligt gör kläderna mjuka. Tvättnötter kan man för övrigt använda till det mesta som behöver göras rent. hårtvätt, golvtvätt etc... Vet även de som använder i diskmaskin.

Har man fintvätt, tex siden,, så kan man använda precis samma metod fast med en sidentvål. Kostar runt 20-60kr för en tvål som räcker i en evighet i tvättfacket. Och gör tvätten ren och mjuk på en och samma gång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar